Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Τα πώς και τα γιατί της πεζοπορίας από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία.


Στην αρχαιότητα, δύο μέρες πριν την έναρξη των Ολυμπιακών αγώνων, η επίσημη πομπή ξεκινούσε από την Ήλιδα, με επικεφαλής τους ελλανοδίκες, τους υπόλοιπους αξιωματούχους, τους κριτές, τους επίσημους ξένους, τους αθλητές, τους αρματοδρόμους, τους γυμναστές, τους παίδες αθλητές με τους πατεράδες τους και τα αδέλφια τους. Όλοι αυτοί πεζοί ακολουθούσαν την Ιερά οδό, δηλαδή τον δρόμο που ένωνε την Ήλιδα με το ιερό της Ολυμπίας για να φτάσουν στον προορισμό τους.
   Η πομπή σταματούσε στην πηγή «Πιέρα» όπου τελούσαν θυσίες και καθαρτήριες τελετές. Διανυκτέρευαν στους Λετρίνους και χαράματα ξεκινούσαν πανηγυρικά για την κοιλάδα της Ολυμπίας.

Το 2008 μια παρέα από φίλους, αποφάσισε να αναβιώσει τη διαδρομή αυτή. Φέτος, για 6η χρονιά, την ολοκλήρωσε ξανά με μεγαλύτερη επιτυχία.
Σκέφτηκα λοιπόν να μάθω λίγα περισσότερα για όλη αυτή τη δράση και να τα μοιραστώ μαζί σας. Ποιος ήταν τελικά ο εμπνευστής της; Πώς ξεκίνησε όλο αυτό;  Πόσο δύσκολο είναι; Κτλ. Ρωτώντας για στον άνθρωπο που είχε την αρχική ιδέα , έφτασα στον κύριο Γιάννη Λυκούση, ο οποίος με μεγάλη χαρά δέχτηκε να μας απαντήσει στα παραπάνω ερωτήματα και σε πολλά ακόμα.
Ελάτε να μάθουμε μαζί….

1.Πώς ξεκίνησε η ιδέα της αναβίωσης της αρχαίας αυτής διαδρομής;
 Ο τόπος μας και η ιστορία του ήταν και είναι κάτι που με ενδιέφερε και με ενδιαφέρει ιδιαίτερα. Υπέροχου φυσικού κάλους  περιοχές, ιστορικά μέρη που τα έχει σκεπάσει η λήθη, παραδόσεις και δοξασίες και τόσα άλλα, ήταν και είναι αντικείμενα που μελετούσα. Διάβαζα  ένα υπέροχο βιβλίο, το «Αρχαία Ήλις» του Ανδρ. Μπούτσικα και έχοντας ήδη μελετήσει τα «Ηλειακά» του Παυσανία, οι δρόμοι της φαντασίας με οδήγησαν στην ιδέα της αναβίωσης της αρχαίας διαδρομής.

2. Η διαδρομή ήταν γνωστή σε εσάς ή χρειάστηκε να μελετήσετε για να την ανακαλύψετε;
Στην προσπάθεια αναβίωσης και χάραξης της διαδρομής,  διαπίστωσα ότι τα ιστορικά στοιχεία για την,  ιστορικά ορθή, χάραξη της πορείας ήταν ελάχιστα. Η επίσημη διαδρομή κατά την αρχαιότητα, ήταν η δυτική – παραλιακή διαδρομή. Η αναβίωση αυτής της διαδρομής  παρουσίαζε πολλά πρακτικά  προβλήματα . Έτσι αποφάσισα ότι θα είχε σήμερα περισσότερα πλεονεκτήματα και ενδιαφέρον , η αναβίωση της ορεινής διαδρομής. Ταυτόχρονα η σκέψη μου ήταν να αναβιώσει η ΙΔΕΑ της διαδρομής και όχι να ισχυριστούμε ότι ανακαλύψαμε το πραγματικό ιστορικό μονοπάτι. Ποιος θα μπορούσε , άλλωστε, να ισχυριστεί ότι ξέρει ποιο ήταν το πραγματικό μονοπάτι; Βασιζόμενος σε ποιες πηγές; Ποιος μπορεί να γνωρίζει, σήμερα, ότι το μονοπάτι αυτό, ήταν το ίδιο κατά την διάρκεια  1169 ετών που πραγματοποιούνταν οι Ολυμπιακοί αγώνες κατά την αρχαιότητα; Ξεκάθαρα λέω ότι δεν γνωρίζουμε ποιο είναι το μονοπάτι. Δεν περπατάμε το ίδιο μονοπάτι. Περπατάμε όμως στο ίδιο πνεύμα. Ενώνουμε τις ίδιες περιοχές. Υπηρετούμε την ίδια ιδέα. Αυτή του Ολυμπισμού.

3. Συνήθως μια νέα πρόταση δεν βρίσκει άμεση ανταπόκριση . Εσείς είχατε στήριξη σε αυτή σας την ιδέα; 
Παραδόξως, για τον τόπο μας, από την πρώτη στιγμή μέχρι και σήμερα η ιδέα αυτή βρήκε πολλούς και ένθερμους υποστηρικτές. Κατ΄ αρχάς το κέντρο κοινωνικής παρέμβασης Αμαλιάδας, ο ορειβατικός σύλλογος Αμαλιάδας «ορειβατείν» και οι Σαμαρείτες και διασώστες του ΕΕΣ του τμήματος Αμαλιάδας είναι κύριοι θεσμικοί υποστηρικτές της ιδέας. Φυσικά υπάρχουν  πολλοί φορείς ακόμα που βοήθησαν. Πιο συγκινητική, όμως είναι η ανταπόκριση του απλού κόσμου, τόσο με την πρακτική του βοήθεια, όσο και με την καλή του κουβέντα, που πολλές φορές φτάνει σε σημείο ενθουσιασμού. Φυσικά υπήρξαν και αντιδράσεις. Άλλοι απλά μας ζήλεψαν.  Άλλοι μας υποτίμησαν και μας ειρωνεύτηκαν. Κάποιοι άλλοι μας διέβαλλαν και σε κάποιες στιγμές έφτασαν μέχρι και στην υπονόμευση. Δεν απαντήσαμε ποτέ σε κανέναν. Εμείς συνεχίζουμε να περπατάμε. Απλά, έτσι απλά. Αυτό δεν μπορεί κανείς να μας το στερήσει.

4.Παρατηρείτε αύξηση της συμμετοχής σε σχέση με το 2008, που ξεκινήσατε;
Όταν ξεκινήσαμε το 2008, ήμασταν μια παρέα 11 ατόμων που εθελοντικά πηγαίναμε «στο άγνωστο με βάρκα» ….. την Ολυμπιακή Ιδέα! Οι περισσότεροι συμμετέχουν ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Την επόμενη χρονιά περπατήσαμε 22 άτομα. Το 2010 οι πεζοπόροι ήταν 45. Η παρέα μεγάλωσε ακόμα πιο πολύ την επόμενη και αν θυμάμαι καλά πρέπει να ήμασταν 60 πεζοπόροι. Αυτό συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Φτάνουμε σε σημείο να μην μπορούμε να υποστηρίξουμε την συμμετοχή περισσότερων συμμετοχών λόγω πρακτικών προβλημάτων.

5. Ποιες είναι οι ηλικίες των ανθρώπων που συμμετέχουν;
Το πιο ευχάριστο και ταυτόχρονα όμορφο είναι να βλέπεις τα παιδιά να περπατούν χέρι – χέρι με τον μπαμπά και την μαμά. Δίπλα τους να περπατά ένας στην ηλικία του παππού των μικρών πεζοπόρων. Όλοι  αυτοί να πιάνονται στον ίδιο κύκλο χορού κατά το ξέφρενο γλέντι που κάνουμε το βράδυ της διανυκτέρευσης.

6. Μπορεί ο καθένας από μας να ακολουθήσει;
Αυτό που αποτελεί απαραίτητο εφόδιο για όποιον σκέφτεται να περπατήσει από την Αρχαία Ήλιδα στην Αρχαία Ολυμπία είναι η αποφασιστικότητα και η καλή διάθεση. Κατά την διάρκεια των 6 χρόνων που πραγματοποιούμε την διάβαση αυτή, έχουν εγκαταλείψει ελάχιστοι. Από αυτούς οι περισσότεροι εγκατέλειψαν  επειδή δεν το ήθελαν αρκετά. Από τους εκατοντάδες φίλους που περπάτησαν μαζί μας όλα αυτά τα χρόνια μόνο τρείς φίλοι εγκατέλειψαν για σοβαρό – σωματικό λόγο. Όλοι όσοι δεν έχουν σοβαρό πρόβλημα υγείας (καρδιά, προβλήματα με την μέση τους, τα γόνατά τους κλπ) μπορούν να έλθουν στην παρέα μας και να είναι σίγουροι ότι θα τα καταφέρουν.

7. Ποιος είναι ο σκοπός αυτής σας της «κίνησης»;
Κατ΄ αρχάς θα αναφέρω ποιος ΔΕΝ είναι ο σκοπός μας. Δεν θέλουμε να προβάλουμε άτομα, κόμματα, κινήσεις, θρησκείες και κάθε μορφής συμφέροντα. Δεν θέλουμε να κερδίσει κανείς ούτε ένα ευρώ. Τα 4 πρώτα χρόνια της διοργάνωσης όλα τα έξοδα συμμετοχής καλύπτονταν από το κέντρο κοινωνικής παρέμβασης Αμαλιάδας. Οι πεζοπόροι δεν ξόδευαν, για τις δύο μέρες πεζοπορίας, ούτε ένα ευρώ. Τα 2 τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης, αναγκαστήκαμε να ορίσουμε ένα ενδεικτικό ποσό συμμετοχής για να καλύψουμε ένα μέρος των εξόδων μας. Δεν διεκδικήσουμε ιστορικές ανακαλύψεις όπως είπαμε λίγο πριν. Δεν γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματική ορεινή διαδρομή. Πολύ θα θέλαμε κάποιος με γνώσεις και περισσότερη ιστορική ενημέρωση, να ανακαλύψει την ιστορικά ορθή χάραξη της διαδρομής,  έτσι ώστε να τροποποιήσουμε την πορεία μας. 
Σκοπός μας είναι : 
  • Η αναβίωση της ορεινής διαδρομής της Ιεράς Οδού σαν ιδέα και να την κάνουμε πράξη. Απλά να περπατάμε από την Αρχαία Ήλιδα μέχρι την Αρχαία Ολυμπία.
  • Να αναδείξουμε τον τόπο μας μέσα από την ιδέα του Ολυμπισμού.
  • Να ενεργοποιήσουμε συνανθρώπους μας που νομίζουν ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα όρια τους.
  • Να ζωντανέψουμε το πνεύμα της Αρχαίας Ελλάδας μέσα στην ζώσα Ελληνική πραγματικότητα.
  • Να φέρουμε κοντά ανθρώπους που έχουν αποξενωθεί. Κατά την διάρκεια της διήμερης πεζοπορίας γίνονται πολλές γνωριμίες, φιλίες ακόμα και έρωτες.
  • Να ευαισθητοποιήσουμε και ενεργοποιήσουμε θαμμένα μέρη του εαυτού μας όπως η αυτοπεποίθηση, η απλότητα, ο αυθορμητισμός, η φιλία, η αλληλοβοήθεια και πολλά ακόμα.
8. Πώς φαντάζεστε την πορεία της προσπάθειας αυτής στο μέλλον;
Το μέλλον της πορείας είναι προδιαγεγραμμένο. Αυτό το αποδεικνύει το γεγονός ότι μέσα σε 6 χρόνια, έχει αυτή την εξέλιξη σε αριθμό συμμετοχών αλλά και σε αποδοχή από τον κόσμο, ακόμα και αν δεν μπορούν να συμμετάσχουν. Οι συμμετέχοντες πλέον έχουν πάψει να είναι από την περιοχή μας και περπατάμε με φίλους από όλη την Ελλάδα. Ήδη έχουμε κάποιες πρώτες επαφές με το εξωτερικό προς τον ίδιο σκοπό. Η ποδηλατική εκδοχή της ίδιας διαδρομής που με επιτυχία διοργάνωσαν για δεύτερη χρονιά  οι φίλοι ποδηλάτου Ήλιδας, είναι μια ακόμα απόδειξη. Υπάρχουν πολλές ακόμα εκδοχές της διαδρομής  – απόψεις – σκέψεις για την διαδρομή αυτή. Βρισκόμαστε σε μια συνεχή σκέψη και επαφές για την εξέλιξη και ανάδειξη της διαδρομής. Στο χέρι της πολιτείας είναι να ενεργοποιηθεί και να βοηθήσει στην ανάπτυξη της ιδέας αυτής . Η βοήθεια αυτή θα πρέπει να είναι μακριά από συμφέροντα και τοπικισμούς. Έξω από προσωπικές και πολιτικές φιλοδοξίες. Οι πολίτες έκαναν ήδη το χρέος τους και θα συνεχίσουν να το κάνουν.  Η διαδρομή αυτή είναι προορισμένη να ζήσει και να αναπτυχτεί . Μαζί της θα «παρασύρει» και τον τόπο μας.

Από μένα , τι άλλο; Πολλά μπράβο και καλή συνέχεια σε όλους!!!!!
Σία Χαλικιά

υ.γ. 
-Όλες οι φωτογραφίες αυτής της παρουσίασης είναι από το αρχείο του κ. Λυκούση.
-Περισσότερες πληροφορίες για τη διαδρομή και την ιστορία της στη σελίδα των φίλων 
της διαδρομής : https://sites.google.com/site/elidaolympiapezoporia/home/home

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου