Σάββατο 20 Απριλίου 2013

Μάγειρες για μια μέρα στο 1ο Νηπιαγωγείο Αμαλιάδας


Μάγειρες για μια μέρα έγιναν οι μικροί μαθητές του1ου Νηπιαγωγείου Αμαλιάδας .
 Τη Δευτέρα 15 Απριλίου φόρεσαν το λευκό χάρτινο σκούφο τους και έμαθαν όχι μόνο τη σημασία του πρωινού στη διατροφή τους, αλλά και συμμετείχαν με κέφι και στη διαδικασία της δημιουργίας του.
Η πρωτοβουλία ανήκε στον κύριο Γιάννη Παναγιωτακόπουλο , σεφ και. γονιό μιας από τις μικρές μαθήτριες , που σκέφτηκε να ενημερώσει τα παιδιά για το πρωινό γεύμα και να φτιάξει μαζί τους ορισμένες εύκολες συνταγές,
Η πρότασή του έγινε αμέσως δεκτή από τις δασκάλες κυρίες  Καλλιόπη Νίκα και Ελένη Παπαδοπούλου , οι οποίες με μεγάλη χαρά ενημέρωσαν τα παιδιά.
Και  τις δυο ώρες που κράτησε η διαδικασία, όλα τα παιδάκια ήταν προσηλωμένα σε αυτά που άκουγαν και συμμετείχαν με  ενθουσιασμό στη διαδικασία παρασκευής των γλυκισμάτων, πάντα με την  πολύτιμη βοήθεια των δασκάλων τους
Στο τέλος δοκίμασαν τις παρασκευές τους με μεγάλη όρεξη και περηφάνια!
Συζητώντας με τον κύριο Παναγιωτακόπουλο για την εμπειρία του αυτή , μας είπε πως αυτό που τον χαροποίησε περισσότερο, ήταν πως πολλοί από τους γονείς των παιδιών, την επόμενη μέρα του έδωσαν συγχαρητήρια για αυτή του την
ενέργεια και πως του ζήτησαν τις συνταγές που έφτιαξαν. Περισσότερο απ΄ όλα όμως τον χαροποίησε και τον ξάφνιασε το γεγονός ότι πολλά από τα παιδιά δοκίμασαν φρούτα για πρώτη φορά και τους άρεσαν πολύ.

Οι συνταγές που έφτιαξαν ήταν κέικ με φρούτα και δημητριακά, μπισκότα πορτοκαλιού και smoothies (ρόφημα) με φρούτα, γιαούρτι, γάλα και μέλι.

Στα παιδιά δόθηκαν στο τέλος και έντυπα , που έγραφαν αναλυτικά τα περισσότερα απ΄ αυτά που ειπώθηκαν στο μάθημα, ώστε να ενημερωθούν και οι γονείς τους.

Σκέφτηκα να τα μεταφέρω και εδώ ώστε να ενημερωθούμε κι εμείς.

Σία Χαλικιά

Υ.γ. οι φωτογραφίες που υπάρχουν σε αυτή τη δημοσίευση είναι από τον κ. Παναγιωτακόπουλο , εγώ απλά θόλωσα τ σημεία που φαίνονται τα παιδιά, όπως μου ζητήθηκε...


Ο Γιάννης Παναγιωτακόπουλος  σπούδασε μαγειρική το  `96 στην Αθήνα και έκανε πρακτική στο ιστορικό ξενοδοχείο Mont Parnès με Chef τον κύριο Γιώργο Φίνο.Στη συνέχεια  δουλέψε με πολλούς και καταξιωμένους Chef όπως το Λευτέρη Λαζάρου, το Νίκο Φωτιάδη, το Δημήτρη Μπληζιώτη, το Jean Louis Capsalas, τον Ανδρέα Σχοινά κ.α.   Τα τελευταία χρόνια εργάζεται στο Aldemar Olympian Village Hotel and Spa στην Σκαφιδιά Ηλείας με την ειδικότητα του Sous Chef (βοηθός Chef) δίπλα σε ένα αξιόλογο και σωστό επαγγελματία και άνθρωπο τον Δημήτριο Καραμπίνη και διδάσκει μαγειρική σε δημόσιο ΙΕΚ.


Γιατί χρειαζόμαστε το πρωινό γεύμα;
Κατά τη διάρκεια του ύπνου το σώμα μας χρησιμοποιεί ως πηγή ενέργειας τη γλυκόζη που έχει αποθηκεύσει την προηγούμενη ημέρα. Έτσι, το πρωί πρέπει να γεμίσουμε πάλι τις αποθήκες μας, για να έχει ο οργανισμός τα καύσιμα που χρειάζεται. Ένα πλήρες και ισορροπημένο πρωινό είναι απαραίτητο για τη σωματική και πνευματική ευεξία, ιδιαίτερα των παιδιών, που έχουν αυξημένες ανάγκες σε ενέργεια, αλλά και σε θρεπτικά συστατικά.
Τι είναι τα δημητριακά;
Τα δημητριακά είναι πλούσια σε διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες είναι απαραίτητες να περιλαμβάνονται στην καθημερινή μας διατροφή. Για παράδειγμα:
- οι διαλυτές φυτικές ίνες, που βρίσκονται σε τροφές όπως τα φασόλια, η βρόμη, το ρύζι, τα μήλα, συμβάλλουν στη μείωση των επιπέδων χοληστερίνης και προάγουν την ανάπτυξη της φυσιολογικής μικροβιακής χλωρίδας του εντέρου.
-Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, που δεν απορροφώνται, βρίσκονται σε όλες τις φυτικές τροφές
(π.χ. δημητριακά, προϊόντα ολικής άλεσης, μαύρο ψωμί, φρούτα και λαχανικά),
διατηρούν τη λειτουργία του εντέρου σε καλή κατάσταση και βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας. 
Τα δημητριακά ολικής άλεσης, επίσης, περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, φυλλικό οξύ, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, σίδηρο, φώσφορο και ψευδάργυρο, διάφορα άλλα αντιοξειδωτικά στοιχεία (π.χ. σελήνιο) και φυτοοιστρογόνα (λιγνάνες). 
Γιατί είναι απαραίτητα για τον οργανισμό μας; 
Η κατανάλωση δημητριακών, στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων νοσημάτων χάρη στο σύνολο των θρεπτικών συστατικών που περιέχουν.
Οι γονείς με ποιο τρόπο μπορούν να μάθουν τα παιδιά για το πρωινό;
Το πρωινό μπορεί να γίνει μια συνήθεια στην οποία συμμετέχει όλη η οικογένεια και την απολαμβάνει. Επιπλέον, επειδή τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους, αν αυτοί καταναλώνουν κάθε μέρα ένα καλό πρωινό, είναι πολύ πιθανό και εκείνα να κάνουν το ίδιο. 
Το καλό πρωινό, πρέπει να περιλαμβάνει: 
  •  Φρούτα: 1-2 φρούτα ή 1 ποτήρι φρέσκο χυμό (π.χ. πορτοκάλι, μήλο, καρότο, ακτινίδιο). 
  •  Φυτικές ίνες: 1 μπολ δημητριακά ολικής άλεσης (π.χ. σιτάρι, νιφάδες καλαμποκιού ή σιταριού) με ή χωρίς ξηρούς καρπούς και φρέσκα ή ξερά φρούτα ή εναλλακτικά 1-2 λεπτές φέτες ψωμιού ολικής άλεσης. 
  •  Γαλακτοκομικά: 1 ποτήρι γάλα ή 1 γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά ή εναλλακτικά 30 γρ. τυρί χαμηλών λιπαρών. 
Αυτό που μας μένει;
Ένα ισορροπημένο πρωινό που θα περιλαμβάνει δημητριακά ολικής άλεσης είναι μια από τις καλές επιλογές για να ξεκινήσει ένα παιδί  την ημέρα του γεμάτο ενέργεια και ευεξία, καθώς προσφέρει απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού θρεπτικά συστατικά, ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη σε σχέση με άλλα πρωινά που περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, μεταξύ άλλων, μπισκότα, γεμιστά κρουασάν κ.ά.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου