Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Ο κάμπος ο κόσμος - El campo el mundo του Τάκη Ν. Λαϊνά


Ο κάμπος ο κόσμος - El campo el mundo του Τάκη Ν. Λαϊνά

Βιβλιοπροτάσεις: Ο κάμπος ο κόσμος - El campo el mundo του Τάκη Ν. Λαϊνά

Αυτή τη φορά θα ξεκινήσω ανάποδα…
Θα αρχίσω με το ποιος είναι ο Τάκης Ν. Λαϊνάς.
Γεννήθηκε , μεγάλωσε, ζει και εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας στα   Λεχαινά της Ηλείας , γεωπόνος στο επάγγελμα ( απόφοιτος της Ανωτάτης Γεωπονικής Σχολής Αθηνών)  , ανήσυχος και ενεργός πολίτης , δυο φορές εκλεγμένος  νομαρχιακός σύμβουλος Ηλείας και μια φορά δημοτικός σύμβουλος Λεχαινών. Είναι μέλος της Ένωσης Πολιτών για την Οικολογία και το Περιβάλλον (ΕΠΟΠ) και υπήρξε ιδρυτικό μέλος του πολιτιστικού συλλόγου Λεχαινών «Αντρέας Καρκαβίτσας».
Το εντυπωσιακό όμως για μένα σ αυτόν τον άνθρωπο είναι ο τρόπος που γράφει.
Η γραφή του είναι γεμάτη τρυφερή νοσταλγία για την αθωότητα των  χρόνων που πέρασαν, ζωηρή όσο και οι μνήμες στη σκέψη του, χιουμοριστική όσο και οι σκανταλιές των παιδικών μας χρόνων ,  ευαίσθητη όπως το βλέμμα του γονιού προς το παιδί και ταυτόχρονα με έκφραση στοχασμών που απασχολούν τον καθημερινό μέσο Έλληνα που ζει και κατοικεί στην επαρχία σήμερα.
Στο  βιβλίο «Ο κάμπος ο κόσμος - El campo el mundo» μπορείς να απολαύσεις μια συμπυκνωμένη μα γλαφυρή και ζωντανή αφήγηση που θα σε ταξιδέψει στον κάμπο.  Στον κάμπο της Ηλείας που αποτελεί τον κόσμο των κατοίκων της αγροτικής αυτής περιοχής. Ένα κάμπο που γονιμοποιεί τα φυτά και μαζί μ αυτά , τα όνειρα των ανθρώπων του . Μια γη όμορφη και εύφορη που προσφέρει καρπούς, ευκαιρίες αλλά και δυσκολίες .
Αυτόν τον κάμπο θα τον γνωρίσει καλά ο αναγνώστης. Θα τον περπατήσει πιθαμή προς πιθαμή και θα τον αγαπήσει.
Θα γνωρίζει και τη ζωή πάνω σ΄ αυτόν. Το παιδικό παιχνίδι στις αλάνες, τα μεροκάματα στην οικοδομή , τις αγροτικές εργασίες.
Μια ζωή γεμάτη χαρές , μυρωδιές και εικόνες. Παρέα  σ αυτή του τη διαδρομή θα είναι η  συγκίνηση του βιώματος του συγγραφέα και σύντροφος η ε­πι­στη­μο­νι­κή περιγραφή του.
Στις σελίδες του βιβλίου εύκολα θα διακρίνει κανείς τη στάση ζωής των παλιότερων  ανθρώπων , με το να επιλέγουν να ζουν στη φύση , από τη φύση και με ότι τους έδινε ποιότητα στην καθημερινότητά τους . (Η ποσότητα είναι μια έννοια που την έχουμε στο μυαλό μας περισσότερο σήμερα.) «Εμφανίζονται» επίσης τα θέματα των μεταναστών , των παρατημένων πηγών πλούτου της περιοχής (Κοτύχι, Αλυκές, ‘Καρκαβίτσας’) καθώς και οι πολιτικές «ευθύνες» για όλα τα παραπάνω.
Στις τελευταίες σελίδες θα σας δοθεί η ευκαιρία να συμπληρώσετε όλα όσα είχατε φανταστεί με τις παλιές φωτογραφίες του παρατήματος.


Σας προτείνω λοιπόν αυτόν το «λογοτεχνικό ταξιδιωτικό οδηγό» και εύχομαι να απολαύσετε κι εσείς όσο κι εγώ, το σεργιάνι στον κάμπο της περιοχής μου , τόσο στο σήμερα όσο και στο παρελθόν…

Σία Χαλικιά

αποσπάσματα:

-Μάς μιλάνε, Ελένη,( όπου Ελένη η Ελένη Σκάβδη που έκανε την επιμέλεια του βιβλίου)
 τα δέντρα κι είναι ο λόγος τους απλός και μεστός, όπως τα φρούτα τους. .Μάς αγαπάνε τα δέντρα, μάς πονάνε και κλαίνε για μας... Φτερουγίζουν τα πουλιά απ’ τη δάφνη στο σκίντο, την οξιά, τη λυγιά και το έλατο και μαζεύουν κλωναράκια, κλαδάκια, φυλλαράκια, χαλικάκια και στις μασχάλες των δέντρων χτίζουν φωλιές, γεννούν αυγά, καινούρια πουλιά, “των ερώτων τα θαύματα

-“Ο δικός μας κάμπος, ο δικός μας κόσμος ενιαίος και επικλινής, φωταγωγημένος ομοιόμορφα από τα Σαβάλια ως το Βουπράσιο.”

-«Μα εμένα δε με νοιάζουν τα επιτεύγματα, με νοιάζει η βιολογία του σπόρου που φυτρώνει και το κλαδάκι που ανθίζει, η μυρωδιά του πεύκου και του τρυγονιού το φτερούγισμα. ... Η μεταμόρφωση των εντόμων, τα εξάγωνα των μελισσών, η ζύμωση του μούστου και η γεύση του κρασιού, τα εκατομμύρια μικρά και μεγάλα θαύματα που συνθέτουν τον κόσμο των έμβιων όντων, που ζούμε μ’ αυτά και χάρη σ’ αυτά και η κατανόησή τους μας βοηθάει να προσδιορίσουμε τη θέση μας, να εξελιχθούμε, να ανέβουμε. Η γνώση και το ψάξιμο των γνωστών και άγνωστων νόμων της ζωντανής φύσης...»

-«Στις μι­κρές κοι­νω­νίες που ζού­με η α­ντί­δρα­ση και ο συ­ντη­ρη­τι­σμός έ­χουν ό­νο­μα και ε­πώ­νυ­μο...»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου