Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Επίσκεψη του ΙΕΚ Μαγειρικής τέχνης στο κτήμα Σταυρόπουλου


Επίσκεψη του ΙΕΚ Μαγειρικής τέχνης στο κτήμα Σταυρόπουλου                                                                                                                                                                                   Την Παρασκευή 3 Μαρτίου το ΙΕΚ Μαγειρικής τέχνης του Πύργου ξεναγήθηκε στο κτήμα Σταυρόπουλου. Τους μαθητές και μελλοντικούς μάγειρες συνόδευσαν οι καθηγητές τους κ. Θωμάς Λαζανάς (executive chef) ,
 ο κ. Γιαννης Παναγιωτακόπουλος (chef) καθώς και ο διευθυντής της σχολής. Στο οινοποιείο τους υποδέχθηκε ο ιδιοκτήτης του κτήματος κ. Σταυρόπουλος ενώ την ξενάγηση ανέλαβε ο οινολόγος της επιχείρησης κ. Φώτης Παναγόπουλος.

Τα παιδιά ξεναγήθηκαν σε όλους τους χώρους και είχαν την ευκαιρία να δουν και τα παλιά μηχανήματα καλλιέργειας των αμπελώνων και του πατήματος των σταφυλιών. Ενημερώθηκαν για τη διαδικασία παραγωγής και εμφιάλωσης καθώς και για το πώς γίνεται η παραγωγή κρασιού παραγωγή κρασιού σε ένα σύγχρονο οινοποιείο. 
Επίσκεψη του ΙΕΚ Μαγειρικής τέχνης στο κτήμα ΣταυρόπουλουΣτο υπόγειο του κτιρίου βρίσκονται τα κελάρια με τα ξύλινα βαρέλια όπου ωριμάζει το κρασί. Στο χώρο υποδοχής είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν τα κρασιά του οινοποιείου και έμαθαν για τον τρόπο που δοκιμάζεται και σερβίρεται.
Το ενδιαφέρον όλων ήταν έντονο και οι ερωτήσεις τους έπεφταν βροχή. Έμαθαν για τις διαφορές της βιολογικής καλλιέργειας από τη συμβατική , για το πως συντηρείται το τελικό προϊόν , πόσος είναι ο χρόνος ζωής του , με τι σερβίρουμε τις διάφορες ποικιλίες, ποιες είναι οι ποικίλες του τόπου μας, ποιες είναι οι διαφορές των ελληνικών κρασιών , ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ποιότητά του, η σημασία του σκούρου μπουκαλιού και του φελλού στην εμφιάλωση, ποια είναι η δουλειά του γευσιγνώστη και πολλά άλλα.
Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της βιωματικής εμπειρίας τα παιδιά όχι μόνο εξοικειωθούν με τις γεύσεις , αλλά έμαθαν και τη σημασία του στη μαγειρική , αφού με αφορμή αυτή τους την επίσκεψη , διδάχτηκαν από τον κ. Λαζανά τρία πιάτα με βασικό συστατικό το κρασί.
Τι μαγείρεψαν?
-Αχλάδια Ποσέ Σε Κόκκινο Κρασί & Πετιμέζι Αρωματισμένο Με Κανέλα,
Κενέλ Μους Κρέμας Τυριού Με Λευκή Σοκολάτα Αρωματισμένο Με Μαστίχα & καβουρντισμένα φιλέτα αμυγδάλου, Σφαίρα Καραμέλας & καρπούς από φρέσκο ρόδι
-Φιλέτο Λαβράκι Delice Με Μους Γαρίδας & Αφρό Λεμονιού Σάλτσα Λευκού Κρασιού Αρωματισμένη Με Σαφράν Σε Πουρέ Από Σπαράγγια & Μαρμελάδα Ντομάτας Με Πιπεριά Φλωρίνης
-Ψαρονέφρι Με Σάλτσα Κόκκινου Κρασιού & Μανιτάρια Του Δάσους,
Τηγανίτα Πατάτας Με Πράσινο Μήλο & Ραπανάκι
Ένα θα σας πω: όσο δύσκολο είναι να τα πεις , τόσο εύκολο είναι να τα απολαύσεις …..

Σία ΧαλικιάΕπίσκεψη του ΙΕΚ Μαγειρικής τέχνης στο κτήμα Σταυρόπουλου



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου