Δευτέρα 9 Φεβρουαρίου 2015

Χαμόγελο και συγκίνηση στην παράσταση "Εμμανουήλ Ροΐδης - Τα εφήμερα - άνθρωποι και ζώα"

Χτες βράδυ παρακολούθησα την παράσταση : "Εμμανουήλ Ροΐδης - Τα εφήμερα - άνθρωποι και ζώα", που παρουσιάζεται από την Θεατρική Ομάδα Πύργου.
Από τον τίτλο και μόνο ήξερα ότι θα έχω την ευκαιρία να παρακολουθήσω κάτι διαφορετικό, η μαγεία όμως ξεκίνησε με την είσοδο των πρώτων ηθοποιών στη σκηνή. Τα κοστούμια ήταν όπως πάντα προσεγμένα και 100% μέσα στο ύφος της εποχής.
Συνεχίζοντας ξεπρόβαλλαν πίσω από τους θεατές τέσσερεις μουσικοί, οι οποίοι έμειναν στη σκηνή σε όλο το έργο τόσο παίζοντας στις εύθυμες σκηνές με τα τραγούδια , όσο και στις δραματικές στιγμές μεταφέροντας ένα ακόμα πιο δραματικό συναίσθημα στο κοινό.
Το έργο είναι φτιαγμένο έτσι, ώστε να μπορεί να σε μεταφέρει στην εποχή εκείνη, και σ΄αυτό δεν βοήθησε μόνο η εικόνα των κοστουμιών και των
σκηνικών, αλλά ο ίδιος ο λόγος, που ήταν εξολοκλήρου σε καθαρεύουσα. Η διασκευή αυτών των επτά  κειμένων του Ροΐδη, καταφέρνει να μας παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη αντίληψη της εποχής εκείνης (τέλη του 19ου αιώνα) τόσο κοινωνική-ιδεολογική  όσο και πολιτική. Μαθαίνουμε για τη θέση της γυναίκας, τις διαπροσωπικές σχέσεις, τις δυσκολίες της ζωής στην ύπαιθρο, τις διαφορές της με την ζωή των αστών,
τους πρόσφυγες, το πολιτικό κλίμα και τόσα άλλα…
Όλα ξεκινούν από την συνάντηση κάποιων ανθρώπων όλων των τάξεων στην εξοχή , περιμένοντας να δουν τα εφήμερα και εξελίσσεται στην αναζήτηση των εφήμερων της δικής μας ζωής. 
Συνεχίζουν με την εξιστόρηση ορισμένων ιστοριών που έχουν ως πρωταγωνιστές ζώα και μέσω του Ροΐδη μας κάνει να αμφιβάλλουμε για
το κατά πόσον οι άνθρωποι είναι καλύτεροι, ευφυέστεροι ή ηθικότεροι από αυτά…
Σε αυτά ειδικά τα κομμάτια, ευχαριστήθηκα την εμπνευσμένη και υψηλής αισθητικής εφευρετικότητα, η οποία μου έβγαλε έντονα συναισθήματα.
Εδώ πραγματικά καταλαβαίνει κανείς ότι το «άγγιγμα» της σκηνοθέτιδας Ευανθίας Στιβανάκης , στην οποία ανήκουν τόσο η σκηνοθεσία όσο και η
δραματική επεξεργασία, είναι καθοριστική.
Από εμένα φυσικά πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για το αξιοπρεπέστατο αποτέλεσμα και ένα μπράβο για την επιλογή τους να επιλέγουν κάτι τόσο ξεχωριστό!
Σία Χαλικιά


Υ.Γ.

 Συντελεστές παράστασης :

Δραματική επεξεργασία - Σκηνοθεσία : Ευανθία Στιβανάκη
Κοστούμια : Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου
Σκηνικά - φωτισμοί : Νίκος Σακκούλης
Μουσική διδασκαλία : Γιώργος Γκιντζίρης , Φώτης Παπαθεοδώρου
Επιλογή τραγουδιών : Γιάννης Μανώλης
Χορογραφίες : Αθηνά Τσαρμποπούλου
Φωτογραφίες - Αφίσα : Λάμπρος Τσακριλής
Επιμέλεια προγράμματος : Αγγελική Τσούρα, Γιώργος Αγγελόπουλος, Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου, Πέτρος Μερλέμης
Βοηθοί Σκηνοθέτη : Μαρία Ζαγκλή, Αθανασία
Καραλή
Κομμώσεις : Γιάννης Γαβριλόπουλος

Παίζουν :

Γιάννης Μανώλης
Ευρυδίκη Γερασιμοπούλου
Γεωργία Παπαΐωάννου
Λάζαρος Κυπριώτης
Σταύρος Ρομποτής
Αναστασία Ρομποτή
Πέτρος Μερλέμης
Νάνσυ Τζανετοπούλου
Θεοδώρα Τσαβλή
Δημήτρης Οικονόμου
Ιωάννα Πικέα
Αθανασία Κατσηδήμα
Διονύσης Βούρτσης
Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ορχήστρα :
Φώτης Παπαθεοδώρου - Ακορντεόν
Γιώργος Λαγογιάννης - Κιθάρα
Λίνα Λύγκα - Βιολί
Βαγγέλης Χαρίτος - Κλαρίνο


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου