Πέμπτη, 27 Μαρτίου 2014

Πώς - πού - πότε για την Ποδηλατοδρομία Ήλιδα - Ολυμπία


Για 3η  χρονιά φέτος οι Φίλοι ποδηλάτου Ήλιδας διοργανώνουν τη διαδρομή Αρχαία Ήλιδα – Αρχαία Ολυμπία ποδηλατώντας. Σκοπός τους είναι να ενώσουν για μία ακόμα φορά την Αρχαία Ήλιδα και την Αρχαία Ολυμπία. Δυο τόπους ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας όχι μόνο για εμάς τους Έλληνες, αλλά και για ολόκληρο τον κόσμο.
Η ποδηλατοδρομία θα ξεκινήσει από τον προαύλιο χώρο του νέου μουσείου της Αρχαίας Ήλιδας, στις 9.00 το πρωί της Κυριακής 13 Απριλίου.
Οι διαδρομές θα είναι δύο. Μία ασφάλτινη με 56 εύκολα χιλιόμετρα και μια χωμάτινη με 55 πιο δύσκολα χιλιόμετρα για όσους θέλουν να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους και την αντοχή τους. Το σίγουρο είναι ότι τόσο το κέφι αυτής της παρέας, όσο και οι ανοιξιάτικες εικόνες που θα συναντήσουν θα κάνουν, για όλους του συμμετέχοντες την εμπειρία τους αυτή πραγματικά ξεχωριστή.
Τώρα, θα σκεφτείτε κι εσείς όπως κι εγώ , αν μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε ή τι εξοπλισμό πρέπει να έχουμε και πολλά άλλα πρακτικά θέματα. Για όλα αυτά ζήτησα από το Γιώργο Ηλιόπουλο , ιδρυτικό μέλος και εκπρόσωπο των Φίλων ποδηλάτου Ήλιδας να μας απαντήσει. 

1. Γιώργο πώς ξεκίνησε η ιδέα αυτής της διαδρομής;

Η ιδέα για την ποδηλατική διαδρομή Ήλιδα Ολυμπία γεννήθηκε   το 2009  και  η πρώτη διαδρομή  πραγματοποιήθηκε  το  2012  με  την  γέννηση των  Φίλων Ποδηλάτου Ήλιδας.  Αφορμή  για την ιδέα αύτη  στάθηκε η  αντίστοιχη  προσπάθεια που γίνετε   πεζοπορικά  από τους συμπολίτες μας του  κέντρου  κοινωνικής παρέμβασης.  Ο άνθρωπος που ήρθα σε  επαφή από αυτήν  την ομάδα συμπολιτών μας ήταν   Γιάννης  Λυκούσης  με  τον οποίο  συζήτησα το θέμα και με ενθάρρυνε να  πραγματοποιήσω  την  ιδέα μου δίνοντας  και τις  πρώτες  κατευθύνσεις  για την  διαδρομή. Αυτό  έγινε  το  2010  και με την  ευκαιρία θα ήθελα να τον  ευχαριστήσω για την  ενθάρρυνση και την βοήθεια που απλόχερα μας  προσέφερε  και μας προσφέρει ακόμη και σήμερα.

 2. Εκτός από τον κόσμο είχατε στήριξη από κάποιον φορέα;

Η βοήθεια που  έχουμε είναι κυρίως από επαγγελματίες  ιδιώτες του νομού  που αγκαλιάζουν την ιδέα μας πιστεύουν σ’ αυτήν και με όποιον τρόπο μπορούν να προσφέρουν το κάνουν με ιδιαίτερη  ευχαρίστηση  πράγμα  που  είναι  πολύ  συγκινητικό  και  εκτιμείται από τον σύλλογο μας. Επίσης εθελοντικές ομάδες όπως ο Ερυθρός Σταυρός βοηθούν  σημαντικά, ομάδες πολιτών  και  σύλλογοι( ΑΟΛΜΟ  Ολυμπίας, ΠΑΛΕΑ Αμαλιάδας) κλπ

 3. Παρατηρείτε αύξηση της συμμετοχής χρόνο με το χρόνο;

Από την  περσινή  χρονιά  το event  άρχισε να  ανοίγει σε  συμμετοχές, να ανεβαίνει να δυναμώνει και πλέον δεν  το  βλέπαμε μόνο σαν μια ευκαιρία να  πάμε μία ωραία ποδηλατοβόλτα  με  φίλους,  αλλά  σαν  μία  ευκαιρία για τον  νομό να προβάλει  με  έναν   εναλλακτικό  τρόπο τους  δύο  πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς   χώρους  του. Καλέσαμε  λοιπόν γνωστούς δημοσιογράφους να συμμετάσχουν ( Γιώργος  Αμυράς ) που δέχτηκαν με ευχαρίστηση να συμμετάσχουν και να πάνε την  ιδέα μας ένα  βήμα πιο  πέρα. Καλέσαμε  φίλους  ποδηλάτες από διάφορα μέρει της  χώρας και καταφέραμε να  δώσουμε   στο  event μας έναν πανελλαδικό Χαραχτήρα. Στο εγχείρημα μας  αυτό η  αλήθεια  είναι  ότι βοήθησαν και βοηθούν  θεσμικοί παράγοντες, όπως οι  Δήμοι  Ήλιδας και Ολυμπίας, οι Εμπορικοί  σύλλογοι Αμαλιάδας  και Ολυμπίας,  από  τους  οποίους στο  μέλλον  περιμένουμε να πιστέψουν πιο πολύ  σε  αυτό το γεγονός που πραγματικά  μπορεί  να  προσφέρει πολλά στον  νομό  σε τουριστικό  επίπεδο . 

4. Ποιες είναι οι ηλικίες των ανθρώπων που συμμετέχουν;

Κάθε χρόνο η  συμμετοχές ανεβαίνουν  με  γεωμετρική  πρόοδο . Αυτό είναι πολύ καλό από την μία  αλλά φέρνει  και σημαντικές δυσκολίες στην οργάνωση  του  event  από την  άλλη. Όμως  παράλληλα    ανεβαίνει  και η  ικανότητα  μας  στον  οργανωτικό  τομέα, αυτό  αντισταθμίζετε  με  τις απαιτήσεις του  event και έτσι  καταφέρνουμε να  ξεπερνάμε  τις  όποιες δυσκολίες  μας παρουσιαστούν.

5. Είναι εύκολο για τον καθένα μας να ακολουθήσει;

Το  Ήλιδα  Ολυμπία  Ποδηλατώντας  έχει  δύο  διαδρομές για να διαλέξει ο  ποδηλάτης /ποδηλάτησα ανάλογα με τον  βαθμό  δυσκολίας  και  το  στιλ  ποδηλασίας που τους  αρέσει διαλέξουν: Tην ασφάλτινη  διαδρομή (56 χιλ. )που  με   ποδήλατο (Trekking  ή  Κούρσα) κλπ  28ρια  μπορεί να την κάνει  σχετικά  εύκολα και την χωμάτινη  διαδρομή ( 52χιλ ) με αυξημένες  απαιτήσεις σε  προπόνηση  και  ποδήλατο  για να μπορέσει ο  ποδηλάτης /ποδηλάτησα  να  την  πραγματοποίηση  χωρείς  μεγάλη δυσκολία.

6. Τι εξοπλισμός είναι απαραίτητος;

Ο  εξοπλισμός που  χρειάζεται κάποιος για να μπορέσει να συμμετάσχει  στο  Ήλιδα  Ολυμπία  Ποδηλατώντας  είναι:  Tο αντίστοιχο  ποδήλατο  σύμφωνα με την  διαδρομή  που  θα  διαλέξει  να  ακολουθήσει, το  κράνος  του, μία  σαμπρέλα και  τίποτα  άλλο. Για όλα  τα υπόλοιπα  έχουν  φροντίσει  οι  Φίλοι  Ποδηλάτου  Ήλιδας

7. Η συμμετοχές είναι μόνο από την περιοχή μας ή υπάρχει ενδιαφέρον και από άλλους συλλόγους;

Όπως  έχω είδη αναφέρει  και  πιο  πάνω, οι συμμετοχές  στο  Ήλιδα  Ολυμπία ποδηλατώντας   μας έρχονται  πλέον από  πολλά  μέρει  της  Ελλάδας.  Η  ποδηλατικές κοινότητες έχουμε  κοινά  κανάλια επικοινωνίας , τα καλά όπως και  τα  κακά  νέα  μαθεύονται  γρήγορα. Όμως  εξίσου σημαντική είναι  η αύξηση των  συμμετοχών   και  εντός  του Νομού.

8. Πώς ονειρεύεστε τη συνέχειά της;

Την  επόμενη  χρονιά  (2015) θα κάνουμε και το  πρώτο άνοιγμα σε ποδηλατικές κοινότητες και συλλόγους   γειτονικών  χωρών και αυτό  είναι μία από τις προσδοκίες  μας. Μία  ακόμα   προσδοκία  μας   και  από  τους σημαντικότερους στόχους που  έχουμε σαν   Φίλοι   Ποδηλάτου  Ήλιδας  σχετικά  με το Ήλιδα Ολυμπία  Ποδηλατώντας είναι: Κάθε  χρόνο   να καταφέρνουμε να ανεβαίνουμε ένα σκαλοπάτι στην δύσκολη  σκάλα της  επιτυχίας με  τα  αντίστοιχα  αποτελέσματα.


Για όποιον ενδιαφέρεται να συμμετέχει μπορεί να ρίξει μια ματιά στο αναλυτικό πρόγραμμα

1. Στις 07:30 π.μ. συνάντηση στην πλατεία Ανεμόμυλου στην Αμαλιάδα.
2. Φορτώνουμε τα ποδήλατα στα φορτηγά και στις 08:20 π.μ. επιβιβαζόμαστε στα λεωφορεία και αναχωρούμε για την Αρχαία Ήλιδα.
3. Εκεί παραλαμβάνουμε τα ποδήλατα μας, νερό, διατροφικά, υγρά μαντιλάκια, ενυδατικές και αντηλιακές κρέμες και ένα έδεσμα έκπληξη για πρωινό (ελπίδα να φτάσει για όλους!).
4. Στης 09:00 π.μ. θα δοθεί η εκκίνηση και όλοι μαζί αναχωρούμε για την Αρχαία Ολυμπία.
5. Περίπου στις 02:30 μ.μ. θα έχουμε τερματίσει όλοι έξω από το παλιό μουσείο της Ολυμπίας, όπου θα μας περιμένουν τα φορτηγά και τα λεωφορεία.
6. Στις 03:00 μ.μ. θα πάμε σε εστιατόριο της περιοχής για φαγητό, το όποιο για όσους είναι εκτός νομού θα είναι δωρεάν και προσφέρεται σε συνεργασία με τον Δήμο Ολυμπιάς, στο πλαίσιο της φιλοξενίας προς τους ανθρώπους που μας έκαναν την τιμή να έρθουν από μακρυά. Για εμάς, τους υπόλοιπους έχει εξασφαλιστεί η τιμή του φαγητού στα 10 ευρώ.
7. Στις 05:00 μ.μ. θα έχουμε τη λήξη του Αρχαία Ήλιδα- Αρχαία Ολυμπία 2014 με την ελπίδα να είμαστε όλοι καλά και την υπόσχεση να δώσουμε το παρών στο Αρχαία Ήλιδα- Αρχαία Ολυμπία 2015!

-Την ασφάλτινη διαδρομή μπορείτε να τη δείτε εδώ:
-Τη χωμάτινη διαδρομή μπορείτε να τη δείτε εδώ:

- Σε περίπτωση που ανησυχείτε για το τι θα κάνετε αν κουραστείτε ή συμβεί κάτι με το ποδήλατό σας, ρίξτε μια ματιά στις παρακάτω συμβουλές:
1. Στο Ήλιδα- Ολυμπία Ποδηλατικά 2014 θα παρέχεται υγειονομική κάλυψη και στις δύο διαδρομές με έναν γιατρό σε κάθε διαδρομή και δύο νοσηλευτές.
2. Στην ασφάλτινη διαδρομή και μόνο σε αυτή θα παρέχεται και τεχνικός για ότι προκύψει στα ποδήλατα τον συμμετεχόντων
3. Οι συμμετέχοντες από την Ηλεία έχουν την δυνατότητα να κάνουν χρήση του δωρεάν τεχνικού ελέγχου στα ποδήλατα τους, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανότητες βλάβης.
4. Σε περίπτωση μόνιμης βλάβης στο ποδήλατο κατά την διάρκεια της διαδρομής είναι πολύ πιθανό να υπάρχει η δυνατότητα αντικατάστασης του ποδηλάτου έτσι ώστε ο ποδηλάτης να ολοκληρώσει την διαδρομή.
5. Αν κουραστείτε σε κάποιο σημείο της διαδρομής ή αν οι διοργανωτές κρίνουν ότι δεν μπορείτε να συνεχίσετε για λόγους υγείας και ασφάλειας τότε θα πρέπει να επιβιβαστείτε σε ένα από τα οχήματα των υποστηρικτών και να ακολουθήσετε από μια πιο ξεκούραστη και πιο ασφαλή θέση την διαδρομή.

Από εμένα,
Πολλά μπράβο σε όλους για την όμορφη αυτή πρωτοβουλία και φυσικά καλή επιτυχία !!!
Σία Χαλικιά!

Υ.Γ
-περισσότερες πληροφορίες :
η σελίδα τους στο internet • Διαδικασία εγγραφής στην 3η ποδηλατική διαδρομή Αρχαία Ήλιδα- Αρχαία Ολυμπία 2014.
  Για να θεωρείται κανείς επίσημα συμμετέχων της διαδρομής απαιτούνται τα ακόλουθα:
  1. Συμπλήρωση υπεύθυνης δήλωσης. Για ανήλικο απαιτείται η υπογραφή κηδεμόνα με γνήσιο υπογραφής.
  2. Καταβολή αντιτίμου ύψους πέντε (5) ευρώ που προορίζεται για κάλυψη εξόδων της διοργάνωσης.
  3. Καταγραφή σε λίστα συμμετοχής με αύξοντα αριθμό, ονοματεπώνυμο και στοιχεία επικοινωνίας (Θα γίνεται στη συνέχεια από τους διοργανωτές, ευθύνη του ποδηλάτη να αναγράψει πάνω στην υπεύθυνη δήλωση τον αύξοντα αριθμό του αυτοκόλλητου του).
  4. Παραλαβή του αυτοκόλλητου με τον αριθμό συμμετοχής.
  Ως τρόποι εγγραφής ορίζονται οι ακόλουθοι:
  1. Με τηλεφωνική επικοινωνία σε κάποιον από τους διοργανωτές της εκδήλωσης για συνάντηση και εγγραφή, στα ακόλουθα τηλέφωνα: 2622025636, ώρες γραφείου και στο 6938887814.
  2. Με μήνυμα στη σελίδα στο facebook.com και ακολούθως δίδονται κατευθύνσεις ή κανονίζεται συνάντηση.
  3. Στο περίπτερο των Φίλων Ποδηλάτου Ήλιδας το οποίο θα στήνεται σε διάφορα σημεία εντός και εκτός Αμαλιάδας.
  4. Στα ακόλουθα σταθερά σημεία με άτομα που έχουν αναλάβει τη συλλογή συμμετοχών.
  Ως τέτοια σημεία ορίζονται:
  1. Στην Αμαλιάδα:
  i. Η μπυραρία Rock ‘n’ Beer, στο τέλος του πεζόδρομου, από τις 07:00μ.μ. και μετά,
  ii. το βιβλιοπωλείο «Βιβλιοχώρος», στο φανάρι επί της οδού Φιλικής Εταιρίας 2, ώρες καταστημάτων και
  iii. η courrier General, στη συμβολή των οδών φιλικής εταιρείας και Κολοκοτρώνη.
  2. Στον Πύργο:
  i. Το κατάστημα Χ-ΤRΕΜΕ stores στην Πατρών 52,
  ii. το κατάστημα νωπών και κατεψυγμένων προϊόντων του Ανδρέα Μπαντούνα στην οδό Ερμού 58 και
  iii. το καφεκοπτείο του Αλέκου Καρανάση στην οδό Υψηλάντου 15.
  3. Στην Ανδραβίδα:
  i. Εντός του αεροδρομίου της 117ΠΜ με ξεχωριστή διαδικασία που θα ανακοινωθεί σύντομα στο εκεί προσωπικό,
  και στο κατάστημα ειδών δώρου "ΗΛΙΔΑ" στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως.
  4. Στην Ολυμπία:
  i. Το κατάστημα τουριστικών ειδών του Άγγελου Παπαλάμπρου, ώρες καταστημάτων.
  5. Στη Γαστούνη:
  Στο αρτοποιό- καφετέρια "Σπυρόπουλος".
  6. Στα Λεχαινά:
  Στο συνεργείο μοτοσυκλετών και ποδηλάτων του Ανδρέα Δημησιάνου στα φανάρια της εθνικής οδού Πατρών- Πύργου.
  Σε περίπτωση έλλειψης δηλώσεων συμμετοχής σε κάποιο σημείο από τα ανωτέρω απευθυνθείτε στα τηλέφωνα που δίδονται για να λάβετε οδηγίες!Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου