Πέμπτη 14 Ιανουαρίου 2016

2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου

Ο ενθουσιασμός και το πάθος για τον κινηματογράφο και το ντοκιμαντέρ συναντιούνται για ακόμη μια φορά στην Αμαλιάδα, με την προβολή σημαντικών ταινιών από διάφορες χώρες του κόσμου, στο πλαίσιο του 2ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου.
Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί από τις 22 έως τις 25 Ιανουαρίου στο κινηματογράφο «Cine Cinema» στην Αμαλιάδα, υπό την αιγίδα του Δήμου Ήλιδας. 
Η είσοδος για τις προβολές και τις παράλληλες εκδηλώσεις θα είναι και φέτος ελεύθερη για το κοινό.
Η τελετή έναρξης του φεστιβάλ θα γίνει την Παρασκευή 22 Ιανουαρίου στις 7 το απόγευμα με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Στη φωλιά του χρόνου», παραγωγής 2014, παρουσία του σκηνοθέτη Αλέξανδρου Παπαηλιού, της σεναριογράφου και συμπαραγωγού Χαράς Φράγκου και του Νορβηγού σκηνοθέτη Frode Storaas, δημιουργού του εθνογραφικού ντοκιμαντέρ «Making Rain», το οποίο θα προβληθεί στις 20.30.
Κατά τη διάρκεια του τετραήμερου φεστιβάλ στην Αμαλιάδα θα προβληθούν συνολικά 22 ταινίες- 11 ελληνικές και 11 ξένες.
Ιδιαίτερη σημασία δίδεται και φέτος στη εκπαιδευτική ζώνη που θα αποτελείται από ντοκιμαντέρ αρχαιολογικού, οικολογικού και επιστημονικού περιεχομένου. Συγκεκριμένα θα προβληθούν 11 ταινίες animation (μικρού μήκους) από το «Be there ! Corfu Animation Festival» και 6 ξένες ταινίες με υπότιτλους / αναλόγως για παιδιά δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.
Το Σάββατο 23 Ιανουαρίου στις 21.30, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το ντοκιμαντέρ «AGORA» του Γιώργου Αυγερόπουλου και να συζητήσουν με τον ίδιο τον σκηνοθέτη μέσω Skype.
Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου στις 20.00 θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Passage into History» του Γιάννη Λαπατά παρουσία του σκηνοθέτη.
Το Φεστιβάλ θα ρίξει αυλαία με το ντοκιμαντέρ «η αρχαιολόγος», παρουσία του σκηνοθέτη Κίμωνα Τσακίρη.
Στις 22.00 το βράδυ της Δευτέρας 22.00 αμέσως μετά την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ οι παρευρισκόμενοι θα απολαύουν LIVE με FUNKY μουσική στο Cine Cinema.


Παράλληλες εκδηλώσεις
Στο πλαίσιο του φεστιβάλ στην Αμαλιάδα διοργανώνεται στο χώρο του σινεμά η έκθεση Comics «ΕΝ ΑΙΘΡΙΑ 6» με τη συνεργασία της Comicdom Press.
Το Σάββατο 23 Ιανουαρίου από τις 15.00 έως τις 17.30 θα πραγματοποιηθεί στην Παπαχριστοπούλειο Βιβλιοθήκη εργαστήριο εκπαιδευτικών « Στο σχολείο με τα comics!» με την Λήδα Τσενέ, PhD., Δ/ντρια Δημοσίων Σχέσεων & Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων Comicdom Press, ιδρύτριας του Athens Comics Library. Το συγκεκριμένο εργαστήριο στόχο έχει να εξοικειώσει τους εκπαιδευτικούς με το αφηγηματικό μέσο των comics και να τους δώσει εργαλεία και μεθοδολογίες προκειμένου να μπορέσουν να το αξιοποιήσουν δημιουργικά μέσα στις σχολικές αίθουσες. Στο πρώτο σκέλος του εργαστηρίου θα παρουσιαστεί συνοπτικά η ιστορία και η θεωρητική πλαισίωση της 9ης Τέχνης, ενώ στο δεύτερο σκέλος οι εκπαιδευτικοί θα συμμετάσχουν σε ένα βιωματικό εργαστήρι και θα γίνουν οι ίδιοι δημιουργοί comics.
Την Κυριακή 24 Ιανουαρίου από τις 14.00 έως τις 17.00 στο
CINE CINEMA ο σκηνοθέτης Γιάννης Λαπατάς καλεί τους ηθοποιούς και σκηνοθέτες των ερασιτεχνικών ομάδων της περιοχής να κουβεντιάσουν για τη διαδικασία και τη λειτουργία ηθοποιού και σκηνοθέτη στο θέατρο.
Μεταξύ άλλων, το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει αφιερώματα σε ξένους σκηνοθέτες οι οποίοι έχουν δεχθεί την πρόσκλησή του φεστιβάλ να συμμετέχουν με την φυσική τους παρουσία και με την διεξαγωγή σεμιναρίων.
Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι έχει εξασφαλιστεί η συμμετοχή δημιουργών από την Λατινική Αμερική και την Νορβηγία. Μεταξύ των ξένων καλεσμένων θα παραβρεθούν οι Frode Storaas, σκηνοθέτης από τη Νορβηγία -καθηγητής οπτικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστημιακό Μουσείο του Μπέργκεν στη Νορβηγία- και Hugo Mata από το Σαλβαδόρ που ζει και εργάζεται ως ηθοποιός, παραγωγός και σκηνοθέτης στην Ισπανία, στο πλαίσιο αφιερώματος στο Ιβηροαμερικάνικο ντοκιμαντέρ.
Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Κέντρο Δημιουργικού Ντοκιμαντέρ Καλαμάτας και περιλαμβάνει ένα πανόραμα 72 ελληνικών και ξένων κινηματογραφικών παραγωγών της τελευταίας 5ετίας που θα προβληθούν κατά τη διάρκεια του 11ημερου φεστιβάλ. Την καλλιτεχνική διεύθυνση έχει η Τζίνα Πετροπούλου σε συνεργασία με την σκηνοθέτιδα Κλεώνη Φλέσσα.
Έχει την υποστήριξη του Δήμου Καλαμάτας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, του Δήμου Άργους, του Δήμου Ήλιδας, της Νορβηγικής Πρεσβείας και του Νορβηγικού Ινστιτούτου Αθήνας, της ΚΕΑΔΗΜ (Κέντρο Αλληλεγγύης Δήμου Μεσσήνης) και σε συνεργασία με τον Δήμο Ευρώτα, το Goethe Institut, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Ιεράπετρας, της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, το CAID,και το Φεστιβάλ αρχαιολογικού ντοκιμαντέρ «Αγών» .
Να σημειωθεί ότι το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου – Καλαμάτας εκτός από την Αμαλιάδα θα πραγματοποιηθεί από τις 20 έως τις 31 Ιανουαρίου στην Καλαμάτα και σε άλλες πόλεις της Πελοποννήσου όπως το Άργος και η Σκάλα Λακωνίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου